Naar boven
Workshop: meer waarde uit grondstoffen

Workshop: meer waarde uit grondstoffen

maandag 3 december 2018

Voor de maakindustrie is het van essentieel belang om waardevolle grondstoffen tegen een goede prijs aan te schaffen. Helaas krijgen diezelfde grondstoffen na gebruik meestal minder aandacht en gaan ze als anoniem afval de deur uit. Eerder een last dan een lust dus.

In een circulaire economie is het belangrijk om de waarde van grondstoffen te behouden. Traditionele recycling is dan niet altijd de beste keus; meestal gaat hierbij het grootste deel van de waarde van een grondstof verloren, en is het dus eigenlijk downcycling. Idealiter worden reststromen uit de industrie weer als hoogwaardige grondstoffen ingezet.

Workshop

Op dinsdag 15 januari 2019 organiseert Wastelab de workshop “Meer Waarde uit Grondstoffen”. Naast een theoretisch gedeelte over het verwaarden van grondstoffen, gaan deelnemers tijdens deze workshop samen met experts van Wastelab op zoek naar manieren om reststromen hoger te verwaarden.

Onderwerpen die aan bod komen zijn: Hoe ontdek je de potentiele waarde van een reststroom? Hoe weeg je verschillende alternatieven (voor verwaarding) tegen elkaar af? Hoe verhouden de baten van verwaarding zich tegen de kosten? En hoe zorg je voor realisatie?

Tijdens de workshop wordt een aantal casussen gepresenteerd. Daarnaast kunnen deelnemers met een eigen reststroom aan de slag gaan en de eerste stappen richting verwaarding zetten.

Voor wie is de workshop bedoeld?

De workshop is bedoeld voor professionals (o.a. plant managers, innovatiemanagers, managers CSR) die met een reststroom van hun bedrijf aan de slag willen en/of willen weten hoe ze zo’n project moeten aanpakken. Er is ook een beperkt aantal plaatsen voor studenten beschikbaar.

Programma dinsdag 15 januari

14.00    Ontvangst

14.30    Inleiding door Erik Hoeksema: Hoe ziet het proces voor het verwaarden van een reststroom eruit? Welke inspirerende voorbeelden zijn er?

15.00    Inzicht in afval- en reststromen, door Michiel Hondema

15.15    Overzicht verschillende verwerkingsmogelijkheden en technologieën, door Michiel Hondema

15.45    Aan de slag met een eigen reststroom: welke alternatieven zijn er?

16.15    Het opstellen van een business case

16.45    Uitwisselen van ervaringen en inzichten

17.15    Afsluiting en borrel

De workshop is gratis toegankelijk. U kunt zich hier aanmelden.

 

Over Wastelab

Wastelab is de innovatiedivisie van Milgro. Wastelab jaagt de circulaire economie aan door concrete stappen te zetten om reststromen te verwaarden met behulp van innovatie.

Over de Week van de Circulaire Economie

Deze workshop wordt georganiseerd in het kader van de Week van de Circulaire Economie (14 t/m 18 januari 2019), een initiatief van Nederland Circulair!.